Moderskeppet»Artiklar»Design

Få koll på teckensnittets storlek

Mattias Karlsson Sjöberg

Här är en bra sak att skaffa dig: En lunta med utskrifter med olika teckensnitt i olika teckengrader. Det tar någon timme att skapa och utskriften är ovärderlig.

Då kan du sitta vid din skärm och ta genomtänkta beslut om rätt storlek när du layoutar en folder, tidning eller bok.

width=

Många trycksaker har gått för långt i layoutprocessen, innan någon har känt av vad som är ”rätt” storlek på all beståndsdelar.

Att plötsligt komma på att ett teckensnitt är för litet kanske bara gör din bok några sidor längre. Eller så exploderar insikten som en bomb och alla texter måste bearbetas om för att få plats.

width=

Missa inte att olika teckensnitt kan vara olika stora. Och att det kan ge effekt, även om du inte byter storlek. Vissa teckensnitt upplevs dessutom mycket större än andra i samma storlek.

width=

Att för många beslut togs med skärmen som underlag är nog det vanligaste skälet till att det blir ändringar sent i ett pappersprojekt.

Därför ska du ha en exempelsamling att titta i. En som svart på vitt berättar för dig hur lättläst 10 punkter text egentligen är. Så när du väljer det på din skärm är det ett beslut, inte en gissning.

Orkar du inte, eller tycker inte att det är roligt att göra en egen? Du får min, varsågod.

Pdf med exempel på olika teckenstorlekar

Senast uppdaterad: 10 november 2023