Moderskeppet»Artiklar»Design

Illustrera med formbyggaren i Illustrator

Anna Holmberg

I den här guiden visar jag dig Formbyggaren. Det är utan tvivel mitt favoritverktyg i Illustrator, eftersom det det inte kräver att du är en van illustratör.

Vill du lära du lära dig använda fler av av verktygen i Illustrator ska du se min kurs Illustrator från början. Där går jag steg för steg igenom grunderna och visar både verktygen och bra arbetsflöden.

Formbyggaren i Illustrator

Med Formbyggaren bygger du nya former från befintliga vektorobjekt och du ser i realtid vilken slutform som skapas. Du gör roliga, snygga och proffsiga illustrationer med verktyget utan att måla ett enda streck själv.

Jag använder Formbyggaren när jag bygger upp logotyper, ikoner eller flat design-illustrationer, så som den här räven.

Illustrerad röd räv på blå bakgrund.

Räven är helt och hållet skapad med enkla geometriska former och formbyggaren.

Så gör du

  1. Börja med att markera de objekt som ska ingå. Formerna måste ligga delvis ovanpå varandra.
    En cirkel och och kvadrat som överlappar varandra
  2. Välj Formbyggaren från verktygsfältet. För muspekaren över dina markerade objekt och verktyget visar förslag på nya former.
  3. Klickdra i ett objekt och dra över till nästa objekt för att sammanfoga dem. Den aktuella formen får en röd linje runt sig.
    Formbyggaren i illustrator
  4. Vill du ta bort en del så håller du alt nedtryckt. Då får verktyget ett minustecken och när du klickar i objektet så tas den markerade delen bort.
    Formbyggaren i illustrator
  5. Vill du skapa en ny form i tomrummet släpper du alt. Nu har muspekaren ett plustecken bredvid sig igen. Klicka i tomrummet för att skapa formen. Den nya formen hänger inte ihop med de former som ligger på ritytan utan är ett eget objekt. Det märker du tydligt om du använder Markeringsverktyget (V) och flyttar objekten. Objekten är uppdelade från varandra
    För att detta ska funka måste tomrummet vara omslutet av objekt.

Kom igång med Illustrator

I kursen Illustrator från början lär du dig de viktigaste verktygen och funktionerna i Illustrator, steg för steg. Skapa illustrationer från foton, ta fram färgscheman och skapa grafik från geometriska former.

Du behöver inga förkunskaper för att hänga med.

Senast uppdaterad: 10 november 2023