Moderskeppet»Artiklar»Design

Ladda hem gratis typsnitt till din dator

Anders Sejdeborn

Har du svårt att hitta gratis typsnitt? På nätet finns hur många resurser som helst för att ladda hem nya typsnitt. Men många innehåller irriterande popup-rutor med reklam, tvingar dig att ange personuppgifter eller är svårnavigerade.

För att hjälpa dig att hitta i djungeln har jag samlat fem bra webbsidor där du smidigt och enkelt kan ladda hem gratis typsnitt direkt till din dator utan strul.

Ska du använda typsnitten i kommersiella sammanhang bör du dubbelkolla vilken licens som ingår när du laddar ner.

Behöver du hjälp med installationen? Här visar vi dig hur du gör.

5 tjänster för gratis typsnitt

Dafont.com

Skärmdump från Dafont

Mångas förstahandsval för att hitta nya typsnitt. Du kan ange egen text och se direkt hur det blir innan du laddar hem. Superbra för ett språk som svenska där vi har specialtecken som Å, Ä och Ö.

Typsnitten är smidigt indelat i kategorier så att du hittar rätt stil snabbt. Fungerar för både Mac och Windows.

Fontsquirrel.com

Skärmdump från Fontsquirrel

Fontsquirrels sida har väldigt ren och enkel design. Här hittar du rikligt med exempel på hur varje typsnitt ser ut i text. Innehåller också en ”Font identifier” där du kan ladda upp en bild på ett typsnitt du söker. Har du tur fungerar det överraskande bra. Fungerar både för Mac och Windows.

Abstractfonts.com

Skärmdump från Abstractfonts

Abstract fonts har många kategorier och du har möjlighet att hitta kända typsnitt som Coca Cola, Pokemon, Walt Disney och liknande. Du kan om du vill ange en egen text för att se hur den ser ut i olika stilar.  Vissa typsnitt innehåller bildexempel på hur det har använts. Fungerar både för Mac och Windows.

Blambot.com

Skärmdump från blambot

Härlig samling för dig som letar efter typsnitt för serier. Du hittar både gratis och betalversioner. Dessutom finns det många artiklar som berättar om serietidningar och deras speciella typsnitts historia. Fungerar för både Mac och Windows.

1001FreeFonts.com

Skärmdump från 1001 Free Fonts

Här finns fler gratis typsnitt än namnet antyder. Typsnitten är uppdelade i kategorier och du har möjlighet att ange egen text. Fungerar för både Mac och Windows.


Kurser som lär dig om typsnitt och typografi 

Senast uppdaterad: 10 november 2023