Moderskeppet»Artiklar»Design

Så väljer du rätt Wacom / ritplatta för just dig

Mattias Karlsson Sjöberg

Ritplatta, pennplanta eller ritbord finns i flera storlekar och modeller. Wacom är med stor marginal det populäraste märket.

En ritplatta kan komplettera eller ersätta din vanliga datormus. Du använder en fantastisk tryck-känslig penna som ger dig precision när du tecknar, frilägger, maskar, retuscherar och mycket mer.

Namnteckning med Wacom och med mus

Du kan hitta Wacomplattor på Kjell & Company eller i välsorterade teknikbutiker. Vet du exakt modell eller behöver en pro-modell kan du köpa den direkt av Wacom.

På Moderskeppet har många av oss en platta (se punkt 3 nedan) och här är vad vi har lärt oss under åren:

1. Börja billigt

Wacomhörna på Moderskeppet Världen är fylld med dammiga och dyra Wacomplattor som ”inte riktigt var min grej.

Wacoms grundmodell heter Intuos. Utöver grundmodellen finns Intuos Pro. Endast erfarna användare bör överväga att köpa Pro-varianten.

Nästan alla modeller kommer med både penna och touch (använda fingret). Men du köper plattan för pennan skull. Touch-funktionen är en möjlig bonus som många ändå väljer att stänga av.

Begagnat funkar bra. Det finns gott om nya plattor som knappt har använts. Köper du en begagnad se dock till att inte välja en äldre modell än 4 eller 5.

2. Större är inte bättre

Det finns tre storlekar: Small, Medium och Large. Om du är van vid att teckna köper du minst en Medium. Har du mest jobbat med mus eller trackpad köper du en Small.

Tips på att välja rätt storlek på Wacom

Detta är viktigt: Den som aldrig tecknat har ingen motorisk erfarenhet av att lyfta handleden från skrivbordet. När du använder en mus vilar ju handen på bordet. Ytan du ”når” är väldigt liten.

En större platta är alltså sämre för många ovana användare. Det är onödiga pengar. Plus att om du har korta armar eller större mage kan Large göra att tangentbordet hamnar helt utom räckhåll.

Testa så här: Lägg en post-it framför dig och klottra en streck-gubbe som fyller minst två tredjedelar av ytan. Lägg sedan fram ett A4-ark och upprepa proceduren. Känns A4:an befriande köp en Medium. Känns A4:an obehagligt rymlig köp en Small.

3. Köp med bra skäl

Vad ska du ha plattan och pennan till? Det finns tre skäl till att ha en ritplatta:

  • Precision i målande rörelser. Du behöver det inte alls för att dra reglage i Lightroom, men den är fenomenal när du utför målande rörelser med Lightrooms justeringspensel och i hela Photoshop samt Illustrator.
  • Bra och omväxlande ergonomiskt. Axlar, underarmar och handleder som är ansträngda av arbete med mus kan avlastas av ett nytt sätt att arbeta.
  • Känns proffsigt. Du känner dig mer som ett bildbehandlingsproffs eller en designer. Den känslan är bra för självförtroendet, vilket i sin tur är bra för kreativiteten.
Wacom är rätt val för att känna sig som en designer

Lycka till i ditt köp.


Se kurser som lär dig rita

Senast uppdaterad: 10 november 2023