Moderskeppet»Bibliotek»Design

Kombinera typsnitt

Hela vår vardag är fylld av olika typsnitt. Vart vi än vänder oss så finns de där och vill signalera sitt budskap till oss. Vissa gör det mer diskret än andra. Och bättre än andra.

Sara Stierna

Vissa älskar att botanisera bland olika designer, medan många andra får en klump i magen och nästan lite ångest när det är dags att bestämma sig för ett passande typsnitt. Och att välja typsnitt är inte alltid helt lätt.

Oftast vill du ha mer än ett typsnitt till en produkt och då ska du inte bara hitta ett typsnitt utan två eller tre. Som dessutom ska se bra ihop stilmässigt. För att göra ett bra och medvetet val finns några saker du kan ha i bakhuvudet.

Begränsa antalet typsnitt

Gå inte bananas. Det är helt okej att bara välja ett enda typsnitt till en produkt. Begränsa dig till max tre typsnitt om du vill ha flera. Annars kommer intrycket att bli rörigt.

Det är vanligt att ha ett typsnitt för rubriker och ett för brödtexten. Standard är att ett rubriktypsnitt är lite bredare, oftast (men inte nödvändigtvis) ett sans serif.

Väljer du ett tunnare typsnitt är det viktigt att storleken på typsnittet i rubriken är minst dubbelt så stort som brödtextens typsnitt (mätt i antal punkter).

Tänk på typsnittens karaktär

Typsnitt har mer eller mindre karaktär i sitt utseende. Det påverkar valen när du ska kombinera olika typsnitt i en produkt. I vänstra spalten ser du typsnitt som sticker ut mer och i högerspalten mer neutrala varianter.

Två spalter med typsnitt

Väljer du ett typsnitt med mycket karaktär behöver objekten omkring vara mer nedtonade än om du väljer ett neutralt. Användningsområdena är fler för neutrala typsnitt och vill du vara på den säkra sidan så välj ett sådant.

Låt typsnitten komplettera varandra

Typsnitten ska komplettera varandras utseende och uttryck. Det gäller att hitta balansen. Är de väldigt olika tävlar de om uppmärksamheten och läsordningen blir otydlig. Men är de för lika varandra riskerar de att bli ett irritationsmoment för läsaren, som inte kan sätta fingret på vad det är som inte stämmer. Då är det bättre att välja ett enda typsnitt.

Försök att hitta typsnittets känsla. Fundera över vad du vill förmedla och ha den känslan i bakhuvudet när du bläddrar bland typsnitten, då är det enklare att hålla sig till en röd tråd och att välja de som passar ihop.

Skriven text: Oswald och Roboto passar ihop.

Lite längre ner på sidan får du tips på sajter som hjälper dig att hitta harmoniserande kombinationer.

Superfamiljer är ett säkert kort

En så kallad superfamilj har många olika vikter (tjocklekar som bold, italic med mera). De har också både en serif- och en sans serif-variant. Och alla varianter är byggda för att passa ihop. Välj en superfamilj och du kan känna dig trygg med ditt val.

Tips på superfamiljer är Bree, Freighight, Univers, Hoefler, Merriweather och Helvetica.

Google Fonts har en egen sökkategori för superfamiljer och på Fonts in use hittar du många förslag.

Typsnittet Freightsans pro bold

Utgå från samma tidsera eller designer

Precis som med allt annat går det trender i typsnitt. Därför är det smart att göra lite efterforskningar om typsnitten du väljer. Två typsnitt som designades under samma tidsperiod passar ofta bra tillsammans eftersom de följer samma designtrend.

Typsnitt som är skapade av samma typsnittstecknare brukar också passa bra ihop.

Text: De kända typsnitten Verdana och Georgia har ritats av samma man, den kända typsnittstecknaren Matthew Carter. Han har även ritat Skia, Tahoma och Cochin

Tips för dig som vill lära dig mer

Att kombinera typsnitt framgångsrikt kräver lite träning. Öva upp ditt öga för att se vad som passar ihop – det finns flera bra webbplatser som hjälper till med detta.

Google Fonts ger förslag på typsnitt som passar tillsammans.
Font pair
Type Tester
Font Joy
36 förslag på typsnittpar

Öva själv

Öppna ett projekt du har på gång. Gå in på någon eller några av webbplatserna som har tjänster som parar ihop typsnitt. Leta fram minst tre olika kombinationer av typsnitt som passar din produkt. Hittar du några nya favoritkombinationer?

Senast uppdaterad: 16 november 2023