Moderskeppet»Artiklar»Design

4 gratis designprogram för att skapa grafik

Sanna Lund

Ibland vill du skapa innehåll riktigt snabbt, utan att behöva uppfinna hjulet på nytt.

De här fyra designprogrammen är, förutom gratis, riktigt enkla att använda. Använd färdiga mallar och dra in de illustrationer du vill använda, eller starta med en tom arbetsyta. För att testa tjänsterna behöver du skapa ett gratis konto.

4 gratis designprogram

1. Canva

Inbjudningskort gjort i Canva

Canva är ett bra gratis designprogram för dig som inte är van vid Photoshop, men som ändå vill skapa grafiskt material. Du drar och släpper den grafik du vill använda och har snart fixat till exempel ett reklamblad eller en inbjudan till ett event. Verktyget är dessutom på svenska.

För att kunna använda Canva behöver du först skapa ett gratiskonto. För att få tillgång till fler funktioner och bilder är det ett betalabonnemang som gäller.

Det spelar inte så stor roll om du har känsla för det grafiska språket eller är helt ny på området. Verktyget hjälper dig med allt från färdiga snygga mallar till bra kompletterande färger.

Det finns storleksmallar redo för Facebook-annonser och vykort, men du kan även välja en egen storlek. Det finns också ett stort utbud av gratis foton och illustrationer att välja mellan. Och du hittar lätt det du söker genom att använda sökfältet.

När du är klar laddar du ner det du skapat i JPEG, PNG, standard-PDF eller PDF för tryck. Du kan även dela projektet via mail eller länk – perfekt om ni är flera som arbetar med samma projekt.

2. Desygner

Skärmdump från desygner

Verktyget Desygner liknar Canva men bjuder på fler bra designfunktioner. Du väljer bland färdiga grafiska mallar eller skräddarsyr din egen yta, och skapar genom att dra in text, bilder eller illustrationer.

En bra grej är att Desygner autosparar hela tiden, så du slipper oroa dig för att något ska gå snett.

Du laddar upp egna foton eller kopplar upp ditt Desygner-konto till Instagram, Facebook eller Flickr för att hämta bilder. Desygner erbjuder också enklare bildbehandling och filter för dina foton – så du kan göra allt direkt i webbläsaren.

Har du inte egna bilder kan du även söka bland mängder av royaltyfria bilder som du får använda helt gratis i ditt material (de hämtar sitt material från Pixabay och Unsplash).

Om du betalar en slant i månaden kan du öppna och hämta material från PDF, PSD, SVG eller Power Point för att använda i dina projekt. Då får du även tillgång till ett eget bibliotek där du kan spara loggor, färger och bilder för att lätt komma åt dem nästa gång du öppnar Desygner.

När du har designat klart kan du skriva ut direkt från Desygner eller spara ditt material i formaten JPEG, PNG och PDF. Vill du fortsätta på det du har skapat senare kan du även spara undan det i din projektmapp. Eller varför inte ladda ner deras app och fortsätta på surfplattan? Här hittar du appen för iPhone och Android.

Desygners app

Fortsätt ditt skapande i Desygner-appen.

3. Befunky

width=

Befunky är inte bara en riktigt bra bildredigerare. Den har även ett bra och enkelt, gratis designprogram. Du gör allt från enkla vykort till affischer från färdiga mallar. Eller skapar något från grunden. Tyvärr erbjuder inte Befunky lika mycket gratismallar och illustrationer som de andra tjänsterna – men du kan fortfarande skapa riktigt bra grejer!

Det fiffigaste av allt är att du kan fixa till dina foton direkt i Befunkys bildbehandlare, spara dem i biblioteket och sedan lägga till dem i dina grafiska skapelser.

Riktigt skönt att samla allt du behöver på samma ställe. Testa även deras kollage i kombination med designverktyget – riktigt bra!

Om du behöver bilder kan du använda royaltyfria foton från tjänsten Pixabay på liknande sätt som i Canva och Desygner.

Du väljer att dela det du skapat direkt på sociala medier eller spara ner som JPEG eller PNG till datorn, Dropbox eller Google Drive. Vill du fortsätta att arbeta en annan gång kan du spara ditt arbete i ett projekt på ditt gratis Befunky-konto.

4. Gravit Designer

En skärmdump från det gratis designprogrammet Gravit

En logga skapad med illustrationer som finns gratis på Gravit Designer.

Gravit Designer är för dig som vill ha mer avancerade möjligheter i ditt skapande. Det är ett riktigt avancerat gratis designprogram och faktiskt en verklig utmanare till Adobes monsterverktyg Illustrator. Du arbetar med vektorer och drar ankarpunkter för att göra grafik på ditt sätt.

Precis som i de andra tjänsterna kan du använda en förbestämd storlek för sociala medier, vanliga tryckstorlekar eller välja en helt egen storlek. Det finns en hel del snygga gratis-mallar att välja på från start.

Gravit hjälper dig att skapa loggor, seriefigurer eller affischer – helt gratis. Det finns även en mängd ikoner och foton du får använda fritt.

När du känner dig redo att spara det du skapat kan du exportera i formaten SVG, PNG, JPEG eller PDF. Det fungerar även riktigt bra att spara ditt arbete på ditt Gravit-konto.


Se kurser som lär dig skapa eget grafiskt material

Senast uppdaterad: 13 november 2023