Moderskeppet»Artiklar»Design

Installera nedladdade typsnitt i din dator

Sanna Lund

Kom igång

Det finns många webbplatser som erbjuder fria typsnitt (även kallat fonter) som du kan ladda ner och använda i det du skapar. Dafont är en av de största samlingssidorna och min kollega Anders tipsar om fler liknande sidor.

Men hur gör du för att installera nya typsnitten i din dator? Det är enkelt fixat.

Så gör du

I de flesta fall kommer typsnitten förpackade som ZIP-filer – en komprimerad mapp – som du måste packa upp genom att dubbelklicka på filen (Mac) eller högerklicka och välja Extrahera alla (Windows).

ZIP - typsnitt

I den uppackade mappen kan det finnas allt från bildfiler och textfiler som berättar mer om typsnittet och hur du använder det. Själva typsnittsfilen har dock en av dessa filändelser: .ttf, .otf eller .fon. Det är den du ska lokalisera för att kunna installera.

width=

Installera på Mac

Dubbelklicka på typsnittsfilen och välj Installera typsnitt.

Installera typsnitt på Mac

Installera på Windows

Högerklicka på typsnittsfilen och välj Installera.

Installera typsnitt på Windows

Notera: Du kan behöva starta om programmet som ska använda det nya typsnittet i – exempelvis Photoshop eller InDesign – om det varit igång under tiden som du har installerat typsnittet. Därefter dyker det upp i listan över tillgängliga typsnitt!

Du som abonnerar på någon av Adobes Creative Cloud-planer har tillgång till Adobe Fonts. Ett gigantiskt bibliotek med fria typsnitt! Det får du absolut inte missa.


Kurser som lär dig typsnitt och typografi

Senast uppdaterad: 10 november 2023