Moderskeppet»Artiklar»Design

Ritstiftet i Illustrator

Anna Holmberg

Illustrators ritstift passar för grafiska illustrationer, logotyper och schematiska bilder. När du vill ha lite kontroll men ändå styra formens utseende.

Ritstiftet ritar med vektorer. Du placerar ut fästpunkt för fästpunkt och bestämmer om segmentet mellan ska vara kurva eller rakt. Så du bygger upp din form och ditt objekt bit för bit, fästpunkt för fästpunkt.

Rita med ritstift

 width=
  • Välj ritstiftet från verktygsfältet och börja klicka ut punkter. För varje gång du klickar så läggs en fästpunkt till och du ser att jag får ett hårt och kantigt streck.
  • Om du klickar men inte släpper musknappen utan drar med den nedtryckt så får du ett kurvsegment och linjen blir mjukare.
  • Med ett korta klick får du raka segment och genom att hålla musknappen nedtryckt och dra med muspekaren så får jag ett kurvsegment.
  • Böjning och kurvans riktning justerar du genom att dra ut handtagen olika mycket.

Öppna och slutna banor

En Illustrator-term. Lika bra att du lär dig den också.

En sluten bana betyder att det inte finns någon fästpunkt som hänger fritt. Medan en öppen bana har minst en fri fästpunkt.

Ritstift med cirkel för sluten bana

När du vill sluta en öppen form närmar du dig startfästpunkten med ritstiftet valt. Då får ritstiftet en cirkel, och du kan släppa och formen sluts.

Ritstift med streck för öppen bana

En öppen bana kan du fortsätta att rita på. För muspekaren över fästpunkten och när det sneda strecket syns på ritstiftet du kan du fortsätta. Det gäller för alla ritverktyg där det sneda strecketdyker upp då kan du fortsätta på banan.

För att ta dig ur ritningsläget när du ritar en öppen bana använder du enter eller cmdför Mac och ctrl för PC och klickar på en tom yta.

Kom ihåg! Om du sätter en punkt fel så ångrar du bara det steget och fortsätter måla.


Lär dig skapa med ritstiftet i Illustrator

Fler kurser i Illustrationer

Senast uppdaterad: 10 november 2023