Moderskeppet»Artiklar»Design

Så gör du för att vektorisera en bild

Anders Sejdeborn

Vissa situationer kräver bilder i vektorformat. Ofta gäller det tryck av olika slag, till exempel logotyper på muggar, t-shirt-tryck och underlag för tygmärken. De mest efterfrågade filformaten för de ändamålen är .eps och .pdf. För webbsammanhang pratas det också om formatet .svg.

Det snabbaste sättet att vektorisera

Det finns flera tjänster online som översätter pixelbilder till vektorbilder. Många kräver att du betalar för jobbet, men vissa är gratis. Autotracer är den bästa i gratisklassen.

Bättre resultat och mer kontroll med Illustrator

Resultatet blir inte alltid helt hundra när du använder en online-konverterare. Vill du ha full kontroll över resultatet behöver du istället ett program som kan hantera både pixlar och vektorer. Det bästa och mest kända i den klassen är Adobe Illustrator.

Det finns många olika sätt att måla och skapa vektorgrafik i Illustrator, och i den här guiden visar jag ett av dem. Vill du fördjupa dig i fler verktyg och funktioner? Då ska du se kursen Illustrator från början. Du behöver inga förkunskaper för att hänga med.

Så enkelt vektoriserar du i Illustrator

  • Öppna pixelbilden i Illustrator och klicka på den för att markera.
  • Välj Fönster > Bildkalkering.
  • Gör dina inställningar tills du får ett bra resultat.
  • Spara bilden i ett vektorformat, exempelvis .eps.

Vilka inställningar är bäst när du ska vektorisera en bild?

Vilka inställningarna du ska göra beror på ändamålet. För så snygg översättning som möjligt väljer du förinställningen Automatisk färg. Öka reglaget Färger tills resultatet ser snyggt ut.

Förinställningar för bildkalkering

Har du krav på att din bild bara får innehålla ett visst antal färger är Low color ett bra alternativ. Då kan du lätt välja exakt antal färger med samma reglage.

Vektoriserad barnteckning av fantom i klarblå helkroppsstrumpa och svarta stövlar.

Poängen med att vektorisera bilder

Det viktigaste skälet att vektorisera bilder är att en vektorbild kan förstoras hur mycket som helst utan att kvaliteten försämras. Pixelbilder å andra sidan blir suddigare och suddigare ju mer de förstoras.

Det beror på att vektorbilder är definierade via matematiska kurvor, istället för att byggas upp av pixlar. Vissa tekniska system kan dessutom bara reproducera vektorbilder.


Lär dig mer i Illustrator 

I kursen Illustrator från början får du följa med Anna Holmberg in i vektorgrafikens värld. Du lär dig verktyg och arbetsflöden från grunden och kommer direkt igång med att skapa egna vektorer.

Senast uppdaterad: 15 mars 2024