Moderskeppet»Artiklar»Design

Välj färger som harmoniserar

Mattias Karlsson Sjöberg

Klassisk färgharmoni bygger på matematik. Det går att räkna fram vilka färger som harmoniserar med varandra. Det är svårt att köpa. Borde det inte helt handla om känsla?

Jämför det med musik. Musik är känsla och matematik samtidigt. Den enklaste harmoniserande klangen består av en grundton och ett komplement 7 halvtoner upp. Här ett C med ett G som harmonisk partner.

piano

På matematikspråk innebär det att harmonin ligger har en frekvens på 2/3 av grundtonen. Alla toner har en harmonisk partner 7 halvtonsteg upp. Hade jag bytt ut C mot en annan grundton hade jag kunnat räkna fram partnern genom att stega med fingrarna sju steg.

Redan de gamla grekerna funderade på harmoni. Pythagoras, den store matematikern, var extremt intresserad av just detta.

Färg fungerar likadant

Färg fungerar likadant. Det finns principer som matematiskt beskriver färger som harmoniserar med varandra.

Det är inte lika enkelt att köpa som med musik. I musik är det uppenbart för vi har nästan bara upplevt musik som är i harmoni. Vi är så tränade att till och med ”tondöva” 8-åringar kan höra andra 8-åringar spela surt på fiolen.

Vi är dock inte skolade i att blanda färger och ta fram kompletterande harmoniska färger. Man kan påstå att allt kaos i färger gjort att vi är otränade konsumenter och därmed har ännu svårare att skapa egna färgharmonier.

Tur då att Adobe Color finns. Det är en gratis webbtjänst som stödjer dig med harmoniregler. Det hjälper dig att blanda ihop färgpaletter, eller teman som det kallar det.

Häng med mig och min kollega Anna när vi guidar dig genom verktyget Adobe Color. Efteråt kommer du vara en mästare på ta fram färger som är snygga tillsammans.


Läs nästa tips

Se kurser som lär dig hantera färg

Senast uppdaterad: 3 maj 2024