Hand skruvar på en skärmknapp, intill syns en färgprofil

Moderskeppet»Bibliotek»Design

Skillnaden mellan kalibrering och profilering

Det vi vanligtvis klumpar ihop under begreppet "kalibrering" består i själva verket av två faser med skilda syften.

Anders Sejdeborn

När vi säger ”kalibrera” i vardagligt tal syftar vi i regel på en process som egentligen är uppdelad i två delar – kalibrering och profilering.

Kalibrering

En kalibrering i den här kontexten innebär att du rattar in hårdvaran så att enheten beter sig så bra det bara går. När du kalibrerar en skärm försöker du alltså se till att skärmen inte är för mörk eller för kontrastrik eller för blå, osv.

Ofta görs justeringen manuellt med fysiska knappar som sitter på själva skärmen, men det finns också dyra skärmar med inbyggd, automatisk hårdvarukalibrering.

Målet när du kalibrerar är ofta att få enheten att bete sig så nära en etablerad standard som möjligt. Olika standarder för skärmar definierar bland annat hur ljus skärmen bör vara och hur ”helt vitt” ska upplevas.

Exakt vilka parametrar som går att justera beror på skärmmodellen.

På enklare skärmar, typiskt laptopskärmar, finns sällan möjlighet att påverka hårdvaran överhuvudtaget (utöver ljusstyrkan). Det går alltså inte att kalibrera enklare skärmar. Däremot går de bra att profilera.

Profilering

Profilering är processen då själva färgprofilen skapas. Alltså färgprofilen som beskriver i detalj hur den (helst välkalibrerade) enheten faktiskt fungerar. Vilka färger återger enheten egentligen när den matas med olika färgsignaler?

För även om du har gjort en kalibrering enligt konstens alla regler, kan enheten ha sina små egenheter. Ett konkret exempel för att göra det lite tydligare:

En skärm har kalibrerats för att ligga så nära en känd standard som möjligt. Då ska RGB-värdena [127,127,127] i idealfallet återge en helt medelgrå färg på skärmen.

En mätning avslöjar dock att den gråa innehåller lite, lite gult. För att återge helt medelgrå visar det sig att skärmen i själva verket måste skicka ut signalen [127,127,129].

Detta noteras i färgprofilen så att alla framtida värden kan översättas på rätt sätt.

Färgprofilen är alltså översättningsnyckeln som behövs för att enheten att visa rätt färger. Även om du inte kan kalibrera din enhet är det viktigt att det finns en korrekt färgprofil.

Riktigt dyra skärmar kan ha inbyggd hårdvarukalibrering som rättar felen som upptäcks, istället för att bara dokumentera dem. Läs mer här.

 

Senast uppdaterad: 16 november 2023